Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist
Als Psychomotorisch leer- en gedragsspecialist kijk ik op een andere manier naar kinderen die problemen ondervinden op het gebied van leren lezen, rekenen, schrijven, beweeglijk zijn of andere leer- en/of gedragsproblemen.
We kijken naar de basis van leren, namelijk naar het al dan niet geïntegreerd zijn van reflexen. Ook bijvoorbeeld of de ogen goed samenwerken, hoe het zit met getalbegrip en of er een goede balans in het lichaam aanwezig is.
Vergelijk het met een huis. Als de basis van een huis niet in orde is, kun je ook niet verder bouwen tot aan het dak. Vroeg of laat zakt het huis in elkaar en blijkt dat het fundament niet in orde was.
Zo kan het zijn dat een kind steeds maar weer moeite heeft met rekenen en blijkt er geen goed getalbegrip te zijn. Of kunnen de ogen niet goed sprongetjes maken, waardoor het kind de tekst maar niet gelezen krijgt en steeds maar weer moet zoeken (‘waar was ik ook al weer?’).
(Hoog)begaafde kinderen slaan vaak stappen over in hun ontwikkeling en gaan bijvoorbeeld niet kruipen, maar meteen lopen. Kruipen is onder andere voor lateralisatie van belang.
Ze oefenen vaak bepaalde simpele bewegingen te weinig, omdat ze het bekijken en vaak meteen kunnen. Dan kunnen er, door te grote lichamelijke sprongen, hiaten ontstaan in hun psychomotorische ontwikkeling, waardoor ze later tegen problemen aanlopen.
Deze hiaten probeer ik na een gesprek en middels screening op te sporen. Als we duidelijk hebben waar het probleem in de basis zit kunnen we spelenderwijs met beweegoefeningen het probleem oplossen.
Ik heb o.a. kennis van Reflex-integratie, Visuele screening, Jamara rekenen, Ruimtelijk Zicht en Inzicht, Dominantie Matrix, Lateralisatie en Schrijfmotoriek.