Filosoferen over genderneutraliteit en verschillen tussen jongens en meisjes
Bij Hema worden de kinderenkleren niet meer aangeduid als meisjes- of jongenskleding, bij reizen wordt bij het omroepen niet meer “dames en heren” gezegd, maar “beste reizigers”.
Wat vinden jullie? Wat is beter: “dames en heren” of “beste reizigers”.
“ik vind het goed want met dames en heren discrimineer je mensen die transgender zijn. Die horen dan nergens bij. Beter “reizigers”.
“Klopt, want nu vergeten ze de kinderen ook en die willen ze toch ook bereiken?”
Bij de vraag: “Is onderscheid tussen mannen en vrouwen buiten biologische noodzaak nodig?” komen de kinderen niet los van de biologische noodzaak. Pas als ik aangeef hoe dat dan moet met de gymles, komen ze tot de ontdekking dat dit toch wel nodig is. De jongens gaan zich echt niet bij de meisjes omkleden of andersom, zeggen ze. Bij de wc is dat anders, want de deur kun je dicht doen.
Ik vraag: “Maar hoe zit dat dan met die urinoirs, jullie weten wel die hangen aan-de muur bij de heren-wc? Daar is geen deur. En kunnen meisjes/dames daar plassen?” Daar hadden ze niet aan gedacht.
“Misschien kunnen dames daar wel plassen, maar het is wel lastig. Misschien is dan het verschil maken wel belangrijk.”
“Als er alleen wc’s zijn met hokjes waar de deur dicht kan, dan kunnen mannen en vrouwen best van dezelfde wc gebruik maken.”
Hoe zit dat eigenlijk met die verschillen tussen jongens en meisjes. Hebben we als ouders ervoor gezorgd dat jongens met auto’s spelen en meisjes met poppen omdat we ze alleen dat aangeboden hebben?
“Nee, want ik speel ook niet met poppen. Ik ben zelfs bang ervoor.”
“Nee, want mijn zusje speelt ook veel liever met de auto’s. Ze heeft ze wel, maar laat de poppen liggen.”
We praten nog een tijdje door over verschillen en overeenkomsten. Dan geef ik de kinderen een werkblad met allemaal woorden die ze moeten indelen bij mannen of bij vrouwen. Ze werken in tweetallen. Door ons eerdere gesprek worden heel veel woorden bij beide ingedeeld. Over het algemeen vinden ze dat de woorden bij beide kunnen. Bij ‘ballet’ laait een discussie op.
“Ballet kan bij beide want er zijn ook jongens die aan ballet doen.”
“Als een jongen aan ballet doet, dan moet dat toch een homoseksueel persoon zijn.”
“Nee hoor echt niet! Er zijn heel veel mannen die aan ballet doen en die zijn echt niet allemaal homoseksueel hoor!!”
“Een jongen gaat toch niet voor zijn plezier op ballet? Die gaat voetballen of zo.”
“Nou, als een jongen graag danst en ballet mooi vindt, dan kan dat hoor.”
“Maar dan heeft ie thuis zeker veel naar zijn zusjes gekeken of vaak ballet gezien op tv of zo.”
“Niet alle meisjes zijn voor ballet! Ik ben zelf ook niet voor roze en glitter. Sommige meisjes gaan liever voetballen dan balletten en die hoeven geen stoere broers te hebben!”